Използването на климатици

Вероятно и Вие, както повечето потребители сте замислили това лято да се сдобиете с климатик. Не забравяйте обаче, че освен за Вашия собствен комфорт трябва да сте отговорни и за запазването на околната среда.

В днешно време всяко нещо има цена. При климатиците например хем плащате веднъж някаква сума свързана с тяхната покупка, хем после плащате и за изразходваната при експлоатацията на уреда електроенергия.

Голяма част от природозащитниците смятат, че ние трябва да използваме по-малко климатичните електроуреди, което звучи по-лесно, отколкото е всъщност предвид факта, че през последните години се наблюдават значителни температурни колебания.

Климатиците ни осигуряват не само климатичен комфорт, но и удобство. Несъмнено климатиците могат да ни направят много по-продуктивни в работата. Безспорна е тяхната полза и върху здравето ни. Предполага се че по-широкото използване на климатици в САЩ е една от причините да има много по-малко смъртни случаи, в резултат на въздействието на горещините, отколкото в Европа, където климатиците се използват по-малко. 

Безспорно все повече от българските домакинства търсят алтернативни варианти на климатика. Различните типове вентилатори вършат някаква работа, но те далеч не са толкова ефективни, колкото климатичните системи.

Нека се върнем към същността на въпроса: изразходват ли много енергия климатиците?

Всеки път например, когато включите климатика в колата си, можете да добавите допълнително 10-20 процента към разхода на гориво (и допълнително 10-20 процента към цената, която плащате на бензиностанция за това гориво). При движение с по-ниска скорост, отварянето на прозореца, често е по-добър вариант от включването на климатика, но при по-високи скорости безспорно най-добрият вариант е климатика.

Често използването на климатици в домашни условия може осезаемо да повиши сметките Ви за ток, в резултат на голямото количество консумирана електроенергия. Затова още при покупката на климатична система, изберете такава, която да е с минимален разход на електроенергия. По-новите модели климатични системи освен високо ефективни са и енергоспестяващи. Затова при покупката на климатик по-добре е да инвестирате повече средства, но в дългосрочен план да спестите от сметки.


публикувана на 03.07.2015 12:25

Полезни статии

- Какво предопределя успешната дейност на климатика?
- 4 причини да си закупим климатик
- Изтичане на фреон
- Зимният сезон наближава, а Вие все още не сте се сдобили с така мечтания климатик?
- Покупка на климатик – една добра инвестиция